Oerfestival in Keent

<<

 Op woensdag 17 oktober, tijdens de herfstvakantie, kun je in natuurgebied Keent op expeditie naar oerbeesten en oerwater. Leg je een dijk aan, maak je appelsap en of maak je eigen fossiel of bak je een oerpizza. Het vuur brandt, er wordt muziek gespeeld en oerlekkere smaken zijn volop te proeven. Kom naar het mini-oerfestival bij het Informatiepunt van Brabants Landschap in Keent en neem ook je ouders mee.

Alle activiteiten zijn gratis en je hoeft je niet vooraf in te schrijven. Het minifestival aan de Zuijdenhoutstraat 2, begint om 12 uur en eindigt om 18 uur. Kijk voor het volledige programma op www.bezoekdemaashorst.nl. Houd er rekening mee dat je dwars door de natuur gaat. Bij slecht weer zijn laarzen en een regenjas heel handig.

Op expeditie
Ga op zoek naar je eigen oerschat en het oerwater. Waar eens de Maas stroomde vind je nu mooie oude stenen die een lange reis achter de rug hebben. Zoek de mooiste uit en neem die mee naar het informatiecentrum. Daar ga je er mooie dingen mee doen of maak je jouw eigen fossiel.
Ook kun je op zoek naar oerbeesten. Met een gids op zoek naar de kuddes oerrunderen en oerpaarden. Volg de sporen van dieren en beleef het verhaal van de oerbeesten. Kom oog in oog te staan met het rund dat al veel lijkt op de voorouders van alle runderen.

Roer in poep
Hoe beschermen we ons in Nederland tegen het hoge water? Bouw je eigen dijk met klei, zand en water. Zorg ervoor dat je eigen stad niet onder water komt te staan. Maak zelf het lekkerste oerwater met water uit eigen bodem en kruiden uit de natuur in je buurt. Ervaar hoe lekker je eigen natuurlijke drankje is.

Ontdek wat er leeft in het water in de sloten en poelen en ontdek de natuur Zie welke dieren er allemaal leven en welke bijzondere planten en struiken er groeien en bloeien. Roer in koeienvlaaien en paardemoppen. Niet vies, maar wel heel goed voor de natuur. Zie wat er allemaal gebeurt in de poep en waar deze goed voor is. Maak met klei en zaad van wilde planten je eigen zaadbommen. Neem die mee die op de plek die jij wil. Draag zo een steentje bij aan een rijke en mooie natuur. en gooi die op de plek die jij wil.

 

Proef en ontdek
Proef en geniet van het vlees van de oerrunderen van Stichting Taurus. Vlees van wildrunderen uit begrazingsgebieden, zoals natuurgebied Keent. Vers bereide hamburgers en lekkere worstjes gebraden boven het open vuur. Van het oude oergraan spelt kun je heel lekkere pizza’s maken. Leer van de bakker hoe je dat het beste doet. Kneed het deeg voor je eigen oerpizza en bak deze zelf af boven het vuur.Maak je eigen oersap van appels uit de boomgaard van Brabants Landschap in Keent. Draai zelf de oude handpers goed strak aan en geniet van je eigen gemaakte appels.