Pronkzitting Herpen had weer enkele klapstukken!!!

<<

Op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2009 werden de Herpense Pronkzittingen weer voor de 32ste keer gehouden. Op zaterdagavond werd iets na achten de pronkzitting officieel geopend door de voorzitter van Stichting Carnaval, Marcel van Brakel. Prins Geert School d'n Urste had dit jaar niet aan de voorbereidingen mogen meedoen, vanwege zijn prinsschap en hij gaf dan ook aan 'gruwelijk neischierig' te zijn. Ondersteunt door zijn pages Ilja School en Fieke Hendriks Franssen stelde hij de Raad van Elf voor die dit jaar allemaal nieuwe steken gekregen hadden met daarin een Herps Bôntje geborduurd.

Na het lied 'Hos nou mar an' gezongen door Peter Uijen kon het publiek genieten van de gespierde lichamen van dansgroep WIM. 5 mannen in geel met oranje outfits vertoonden hun soepele danspasjes. Dit was een goede opwarmer voor de langspieren. Vanuit hun act kwam presentatrice Astrid van Zutven naar voren. Net als vorig jaar praatte zij de acts weer duidelijk aan elkaar.

Vervolgens was het de beurt aan 14 jonge dametjes van de Huppelbôntjes die hun dans opvoerde op traditionele muziek. Daarna was er het debuut van dansgroep MIKS. Vorig jaar hadden zij al op de jeugdpronkzitting laten zien wat ze in huis hadden en dit jaar mocht dit jong talent dansen voor het volwassen publiek.

Na al die dansen was het de beurt aan het 'lulmenneke'. Dit jaar was hij in de huid gekropen van een trainer van de SOHO en had daarbij hulphond Bo ingeschakeld. Verrassend voor het publiek was daarbij de aanwezigheid en het optreden van niemand minder dan Jan Verploegen. Bij opkomst kon hij direct rekenen op een warm applaus.

Dat de Huppelbôntjes nog niet uitgedanst waren bleek wel uit het volgende optreden. Met nog meer meiden betraden ze het podium in felgroene pakjes en dansten zij op moderne muziek nog een leuke dans.

Zoals elk jaar is er ook aandacht voor de uitreiking van de Pronkbôn. Deze prijs valt ten deel aan iemand uit de Herpense gemeenschap die op de een of andere manier veel voor ons mooie dorp en haar inwoners betekent. Dit jaar ging deze Pronkbôn naar Wiela van Uden uit de kruisstraat. Elders in deze omroeper en verdere blik op haar inzet.

De Raad van Elf samen met Stichting Carnaval verraste Prins Geert I met een vrolijk muzikaal optreden. Binnen de levensloop van Basisschool 't Schrijverke en Zorgcentrum Maasland, inspiratie vanuit de leus 'Jong gelierd is oud gedoan' brachten zij alle liedjes die Geert ooit geschreven had voor het Herpse Carnaval ten gehore. Prins Geert I genoot met grote G en ook het publiek zong de nummers mee. 'De bônnestamper', 'Scepter van de Prins', 'Raadslied', 'Ok ge hurt erbij' en 'In ons Bônneland' passeerden allemaal de revue en het iedereen uit de zaal zongen alle liedjes uit volle borst mee. Daarbij kon Prins Geert I het niet droog houden toen dochterlief het laatste nummer meezong! De raad liet Prins en publiek verstelt staan bij het zelfgeschreven nummer 'Carnaval is een feest voor iedereen'. Natuurlijk werd Prins Geert I daarna het podium opgeroepen. Want echt alleen maar toekijken doet deze prins toch zeer aan het hart. Hij zette de zaal op zijn kop met het nummer 'Jong gelierd is oud gedoan'.

Na de pauze was het de beurt aan 'Toch mooi weer de Hofkapel'. Ondersteunt door Ad (Alles onder één kap) van den Oever brachten zij de wensen in vervulling van enkele herpenaren. Zo mocht Toon van Aalst het nummer van Janssen-Bache meespelen met de Hofkapel, liet Conny van Dijk een schuine mop in het plat Herps horen, was het de opdracht van Sientje van Hal om de gouden hondendrol aan de SOHO uit te gaan reiken, mocht Rien Bens het podium rond met tractor en zoeiton terwijl het nummer: 'boer, boer, boer Bens' gezongen en gespeeld werd, liet Tonnie van Berkel horen hoe je met 2 hamers en een aambeeld muziek kan maken en werd Jan Wiggemansen het podium opgehaald om een echte Amsterdamse medley te zingen. De optredens van deze Herpenaren werkten goed op de lachspieren en hiermee had de Bônlander Hofkapel weer een prachtig stuk ten uitvoer gebracht.

Traditiegetrouw zongen de Club van Oud Prinsen het lied van '24 rozen' van Toon Hermans en deze waren dit jaar bestemd voor Annie Meijers.D'n Taaie en d'n Bijter waren lid geworden van het Herps WaterpoloTeam. Hun preformance alleen al werkten erg op de lachspieren van het publiek. Het was een erg goed in elkaar gedraaid stuk, waarbij de kredietcrisis wat stof deed opwaaien en de vele doordenkers stiekem toch veel pittige uitspraken verhulde.

Daarna was het de beurt aan de Schaafloepers die ieder jaar in de huid kropen van enkele bekende herpenaren. Dit jaar waren dat o.a Jan en Sjannie Hartogs op zoek naar een nieuw bed. Bij Beter Bed werden zij daarbij vriendelijk geholpen door 'verkoper' Marcel van Brakel en kwam zij vrouw Joanita langs met kinders en hond. De typerende karakterseigenschappen van alle hoofdpersonen waren zéér herkenbaar bij het publiek waardoor het publiek op het puntje van hun stoel zat om alles goed te kunnen volgen.

Met een lied op de melodie van 'Rap Das Armas' nam dj Burgemèster Frank daarna afscheid van een mooi burgerjaar. Als afsluiting volgde de finale waarbij alle artiesten, Stichting Carnaval, de vrijwilligers en commissie Pronkzitting het podium opgeroepen werden en met het lied 'Olling Herpen één' de pronkzitting iets over half een officieel afsloot.

De Commissie Pronkzitting kijkt vol trots terug naar de 32ste editie van de Pronkzittingen en dankt iedereen die op welke manier dan ook zijn bijdrage geleverd heeft.

Stichting Carnaval Herpen en Commissie Pronkzitting.
Een foto overzicht vindt u in het foto album of HIER (met dank aan Veronica, Mark en Dirk)