Grootse optocht door Bônneland

<<
Zondagmiddag trok er weer een schitterende carnavalsoptocht door het Herpse Bônneland. Voorafgegaan door de jeugd met leuke creaties trokken vooral de grote wagens veel de aandacht. Gelukkig had Prins Geert d'n Urste ruimhartig worst geofferd en dat had geholpen; het bleef gedurende de hele optocht droog weer. Maar misschien kwam dat ook wel doordat zijn dames tijdens de optocht gul worsten bleven delen! Wie weet…
Het thema “Jong gelierd is oud gedoan” blijkt goed opgevolgd; de jeugd liet zien dat ze heel wat in hun mars hebben. Ze maken zich ook zorgen over de geldcrisis, maar dit werkt blijkbaar heel inspirerend. Toch vinden ze het Jeugdvakantiewerk met pannenkoeken en soep leuker, en dat leverde de Bônnebende een mooie Eerste prijs op! Bij de grote jeugd belooft “Nie mauwe mar bouwe” veel goeds: ze waren op zoek naar een schuur en met een Eerste prijs op zak gaat ze dat misschien ook wel lukken!
Waar dat allemaal toe kan leiden, blijkt als je ziet wat er voor mooie en grote creaties langs kwamen trekken in een bonte stoet van praalwagens, grote en kleine loopgroepen, en carnavalsvierende eenlingen. Complete voorstellingen werden gepresenteerd die het thema op de praalwagens aanvullen. Aangepaste muziek en ingestudeerde dansjes, uitgevoerd door schitterend verkleedde deelnemers, geheel in stijl. De bende piraten van de Loatbloeiers vielen op door hun bonte uitdossing en mooie show; dat leverde ze een welverdiende Eerste prijs op in de categorie “loopgroep met kleine wagen”. Ook CV SchonBonne voerde een opvallend mooie show op met “Capriolen met Vleugel & Violen”. Diverse alleen meelopende deelnemers spraken het publiek aan met hun vermakelijke creaties.
Top zijn toch altijd weer de grote wagens, dit jaar zelfs 11 stuks! CV Plog vierde hun 22-jarig bestaan, op zich al een groteske prestatie! Pastoor Driever wist de Schaafloepers te inspireren tot grootse prestaties met een heus gospelkoor. De opwarming van de aarde blijkt voor velen een bron van zorg maar ook van ideeën, die mooi waren uitgewerkt in “ondergelopen” dorpstaferelen of skischansen in Paramaribo. Maar top was het Braziliaanse carnaval door CV Ut Ken Nie Gekker, met schaars geklede dames, bewegend op wilde sambaklanken door een heuse slagwerkgroep! Toen bleek dat dit goed was voor een Eerste prijs, veranderde de prijsuitreiking in een Zuid-Amerikaans dansfestijn, want de slagwerkgroep samen met de Hofkapel speelden het dak eraf in feesttempel Thekes.
De optocht bood veel vertier, variatie en kwaliteit voor de kijkers. De groepen maken nog steeds dankbaar gebruik van de vele kwaliteiten die ons dorp rijk is. Zo tekent Geert Castenmiller nog voor menig ontwerp en zijn er heel veel vrijwilligers actief; kraanmachinist Peter Uijen werd tijdens de prijsuitreiking in het zonnetje gezet voor 20 jaar hulp bij het opbouwen van de wagens. Hij was zichtbaar verrast door het cadeau dat hem en zijn vrouw werd aangeboden door enkele carnavalsclubs.
Zoals gezegd, “Jong gelierd is oud gedoan” en dat werd weer eens bewezen. De uitdaging is er duidelijk en vele jongeren zijn bereid om veel vrije tijd te steken in het bouwen van mooie en grote wagens. De Herpse optocht wordt elke jaar mooier en was zeer de moeite waard om te bekijken. Als u daar niet bij was, hebt u zeker iets gemist! Gelukkig hebt u volgend jaar weer een kans… 
 
Uitslag van de optocht HIER (pdf)
Foto overzicht HIER