Cursus Carnavalspop bouwen deel 1

<<
Zaterdagmiddag 31 oktober.
In een gedeelte van de schuur bij de familie van Casteren is het op zaterdag omstreeks 14.00 uur al gezellig druk. Een tiental kinderen heeft zich verzameld en luistert aandachtig naar Geert Castemiller, Niek van Sonsbeek , Mark van de Velden en Theo Arts. Onder hun vakkundige leiding probeert de groep vanmiddag het lassen onder de knie te krijgen. Tijdens deze cursus zullen 52 jeugdleden van verschillende Herpse carnavalsclubs samen Trien de Snijbôn gaan maken.
De eerste les kan beginnen.

Op de grond worden eerst vakjes getekend. Het lijkt wel een vel wiskundepapier. Geert Castemiller heeft voor een mooie tekening van Trien de Snijbôn gezorgd. Het zijaanzicht van het hoofd wordt netjes in de vakjes nagetekend. Na het tekenwerk begint het echte werk. De stukken staaldraad worden zo gebogen dat ze precies op de tekening gelegd kunnen worden. De vorm is klaar. Er kan gelast worden.

Het lassen ziet er wel erg stoer uit.
Met een grote veiligheidskap op mogen de kinderen één voor één oefenen met lassen, terwijl Theo Arts aanwijzingen geeft. De kinderen leren snel en al gauw is het zijaanzicht klaar. Na de pauze waarin iedereen iets te drinken en te eten krijgt van Astrid Toonen (Stichting carnaval) volgt het vooraanzicht. Dus we beginnen weer met tekenen, dan vormen en als laatste lassen. En klaar zijn de twee gezichtsvormen.

Voordat er gegaasd kan worden moeten de beide vormen nog in elkaar gelast worden. De as van de pop wordt gevormd door een ijzeren buis op een standaard. Maar die is er gelukkig nog van het vorig jaar. Al snel blijkt dat het op schaal natekenen en vormen nog niet zo eenvoudig is. De beide vormen passen niet helemaal in elkaar, maar gelukkig heeft de leiding een pasklare oplossing voor dit probleem.
Aan het einde van de middag is het gezicht klaar . Iedereen bedankt.
Volgende week gaan we verder met het lichaam van Trien!

Tot volgende week,

De Jeugdcommissie en Stichting carnaval.