Van - begin tot het eind- een geweldig 33ste pronkzitting in het Bônnenland!

<<
Nog voor de 33ste Pronkzitting officieel van start ging werd het publiek al warmgedraaid door het bekijken van ruim 200 foto's op een grote scherm van alle pronkzittingen met hun vele optredens . Even na achten opende de voorzitter van Stichting Carnaval, Marcel van Brakel, de pronkzitting officieel. Vervolgens nam Prins Toon III de microfoon over. 'Tis efkes wennen om voor een volle zaal iets te zeggen. Maar buiten dat het gruwelijk moi is om Prins te zijn, zwaait iedereen vort tegen mij. Kei moi'. Iris Schoenmakers en Ilja School werden voorgesteld als zijn Pages voor de komende Carnaval, al zullen zij de laatste dag van de Carnaval vervangen gaan worden door de Pages Roy en Bjorn van Aalst.
 
Prins Toon III nodigde vervolgens Anja Boeijen namens de Hofkapel uit op het podium, omdat het maar liefst voor de 33ste keer is dat de Bônlander Hofkapel meedoet aan de Pronkzitting. Als dank mocht zij nieuwe bladmuziek in ontvangst nemen, die zij namens Stichting Carnaval geschonken kregen. Vervolgens werd de raad van Elf, met hier en daar een grap, voorgesteld en mochten zij hun nieuwe hesjes en strikjes showen die door Schildersbedrijf Toon v. Aalst gesponsord waren. Ook de dames van de raad waren in het nieuw gestoken. Het zag er allemaal weer piekfijn uit.
 
Peter Uijen liet vervolgens het publiek uit de stoelen omhoog komen bij het lied 'Hos nou mar an'. Tijdens het derde couplet kwam vanachter het podium al zingend Gerard Kuijpers alias 'De witte Parel' naar voren. Hij was in 1977 de allereerste presentator van de Herpse Pronkzitting en praatte na het lied het eerste gedeelte van de Pronkzitting weer , na lange tijd, aan elkaar.
De huppelbôntjes brachten een swingende vlotte showdans ten tonele met prachtige rode pakjes en zwarte haarbanden in het haar. Knap hoe deze jonge dames de pasjes op elkaar afgestemd hadden.
 
Met luid brommergeluid van haar draaiende roletor kwam Reetje het podium opgescheurd. Zij liet zien dat 'al bende oud, dan kunde toch nog in 't leven stoan.' Reetje (Annie Meijers) had echt een lachwekkende, alleszeggende buut op het podium gebracht.
Na Reetje ging de beat in een rap tempo omhoog zodat alle aandacht van de zaal naar dansgroep Mix kon gaan. De jongedames zagen er schitterend uit in hun blauw met zwarte outfit en bijpassende glitterdasjes.
 
De witte Parel had daarna nauwelijks tijd de volgende act aan te kondigen. Al kwekkend met sigaret en drank in de hand kwam Anita Kitsie vanachter uit de zaal naar het podium gelopen. Anita, afkomstig uit de roofvogelwijk van Oss had gehoord over de 33ste Pronkzitting en wilde solliciteren naar een functie binnen de commissie Pronkzitting. Omdat ze ook buiten geknikkerd was door haar man solliciteerde zij ook verder binnen de Herpse ondernemingen naar een baan en schuwde hierbij absoluut geen uitspraken. Want zoals ze zei: 'Als die het liegt, lieg ik het ôk'.
Het was bijna onmogelijk Anita Kitsie te herkennen als Sabbi van Boekel, die na 20 jaar van afwezigheid haar herintrede had gemaakt met deze geweldige buut.
 
De huppelbôntjes dansten op de klanken van de musicalhits van Mamma Mia nog een mooie dans, waarna het tijd was voor 'het oude blok'.
Vanwege het 33-jarig bestaan van de pronkzitting had commissie Pronkzitting artiesten 'uit de oude doos' bereidt gevonden nog voor één keer het podium te betreden. Richard Westra en Kaatje waren als eerste aan de beurt. Kaatje had in al die jaren haar tong zeker nog niet verloren en liet daarmee nog enkele pittige zinsneden horen. Als gezellige afsluiting werd het publiek uitgenodigd om, ondersteund door de accordeon van Richard Westra 'het kleine café aan de haven' te zingen.
Na 10 jaar van afwezigheid beklom Lein d'n Bleui het podium en kwam vrij snel tot de conclusie dat er in 10 jaar niet zoveel veranderd was in ons mooie dorp en hij wilde zien wat er bij het 44-jarig bestaan van de Pronkzitting wel veranderd zou zijn. Met het lied 'Da kan alleen maar in Herrepe', zong het publiek uit volle borst met zijn overdenkingen mee.
Uit de oude doos kwam vervolgens Jodokus met naast haar vriendje Jokus. Na 15 jaar waren zij weer terug op het podium. Kort maar krachtig, maar erg leuk om weer even terug in de tijd te gaan.
 
Gerard Kuijpers kondigde de volgende presentatrice aan. Miranda van Aar, ook jaren geleden al enkele malen de pronkzitting gepresenteerd, mocht het volgende gedeelte van de pronkzitting aan elkaar praten.
Direct kon zij Marcel van Brakel naar boven roepen voor de officiële uitreiking van de Prônkbon. Dit beeldje wordt elk jaar uitgereikt aan een Herpenaar die veel voor onze gemeenschap betekent.
Dit jaar duurde het even voor de naam van de gekozen Herpenaar door de zaal gonsde, maar dat is ook niet vreemd als je weet hoe ontzettend breed zijn vrijwilligerswerkzaamheden zijn.
De hints waren: haalt het oud papier mee op, rijdt vrijwillig de buurtbus, zit in een filmploeg, bouwt mee aan het decor van de toneelclub, de zonnebloem doet wel eens een beroep op hem, in de kerk is hij actief als acoliet bij begrafenissen en bij het versieren van de kerk bij speciale gelegenheden, hij zamelt goederen in voor Zagreb,hij ondersteunt stichting Herpen in woord en beeld en de 2e hands goederenmarkt, verzorgt mede de wandeltweedaagse, zit in de organisatie van de zomermarkt en helpt bij het samenstellen van het maandblad Karrenspoor in dienstencentrum Maasland, waar hij samen met vele andere vrijwilligers ook de bardienst voor zijn rekening neemt.
Ja, het was bekend: Jos van de Berg! Samen met zijn vrouw Joke werd hij het podium opgeroepen waar hij uit handen van de voorzitter van Stichting Carnaval Herpen de prônkbon in ontvangst mocht nemen en voor zijn vrouw Joke was er een mooie bos bloemen. Jos richtte zich nog even kort tot het publiek: 'Nou, al het werk doe ik graag. Er zijn zoveel vrijwilligers en nu tref ik het lot dat ik het ben. Bedankt'.
 
De Raad van Elf had het Slotje vervolgens in no time omgebouwd tot een swingende Arena waar vele artiesten vanuit heel de wereld kwamen optreden. Als afsluiting had Geert School weer gezorgd voor een nieuwe carnavalshit 'ons mooie Herrepe' dat hij samen met Anneke de Klein bracht. De zaal ging weer op zijn kop! Bij elk fluitsignaal moest er gedraaid worden, het werd een gezellige boel, waarna iedereen kon uitrusten tijdens de pauze.
 
Na de pauze was Circustheater Hoedinniedè aan de beurt hun acts te vertonen. Omdat het echt een raadsel was hoe die dè din, werd er in slow motion wat herhaalt. Echt leuk!
De Bônlander Hofkapel had er ook dit jaar weer werk van gemaakt.
 
De club van oud Prinsen hadden dit jaar hun 24 rozen bij voor Tiny Hendriks. Hij werd geëerd vanwege zijn jarenlange werk voor Stichting Carnaval, van voorzitter tot commissielid, van prins tot adjudant. Met de huppelbôntjes jaren door het ganse land gereisd. Tiny bekend om zijn hardwerkende, serieuze instelling nam de bloemen vol dankbaarheid in ontvangst.
 
Miranda van Aar gaf het presentatiestokje na de de afmars van de Oud Prinsen over aan Janneke Janssen. Ook zij mocht na enkele jaren nogmaals presenteren en het laatste gedeelte van de avond voor haar rekening nemen.
 
Wim uit Oss kwam met tuba de zaal binnengestuiterd. Net nieuw lid van de Bônlander Hofkapel. De tuba om zijn nek had hij overgenomen van Mari van de Hofkapel en hij was de klik met het instrument aan het zoeken. Al toeterend en vertellend deed Wim haarfijn het reisje naar Freinsheim van de Bônlander Hofkapel uit de doeken. Wim, ja iedereen herkende hem, het was namelijk Patrick Princen, had weer zulke sterke mimiekuitdrukkingen dat de zaal al plat lag van voordat er ook maar woorden over zijn lippen kwamen. Ongelooflijk!
 
Nadat de rust in de zaal was weergekeerd verraste Niene Boeijen haar moeder Anja Boeijen voor haar 50ste verjaardag met het nummer –Hero- van Maria Carey. Anja, normaliter erg rustig, was zichtbaar ontroerd van het optreden van haar dochter.
 
De klanken van de loveboot zorgde weer voor hele andere aandacht. D'n Taaie en d'n Bijter waren lid geworden van Kajakvereniging De Natte Peddel. Al dobberend van wetering tot de Kolluk kwamen er weer vele Herpenaren voorbij. Knap hoe Wouter Princen en Andrew van Summeren het weer elk jaar voor elkaar krijgen om pittige uitspraken zo te verpakken dat alleen de mensen die het betreffen, haarfijn aanvoelen wat er bedoeld wordt. Knap staaltje werk!
 
Burger Frank had samen met zijn club 'ut ken nie gekker' een swingende afsluiting, waarbij er meer leden actief waren, dan zichtbaar voor het publiek. Na nog een korte toespraak van onze Herpse burger was het rond kwart over één tijd geworden voor de grote finale.
Marcel van Brakel sloot samen met Prins Toon III, alle artiesten, de stichting en commissie Pronkzitting de 33ste Pronkzitting af. En zingend op het nummer 'Olling Herrupe één' was er om half twee dan een einde gekomen aan een echt jubileumjaar.
 
Commissie Pronkzitting kijkt vol trots terug op een geweldig weekend en bedankt eenieder die op welke manier ook heeft meegewerkt om dit jubileumjaar tot een succes te maken.
Mocht u nog eens willen nagenieten, dan is het nog steeds mogelijk een nabestelling te doen voor de DVD van de Pronkzitting. U kunt dan contact opnemen met Tonnie vanBerkel. (tel. 0486-412382) De kosten voor de DVD zijn € 12,50, welke vooraf betaald dienen te worden.
 
 
Graag tot volgend jaar!
Commissie Pronkzitting i.s.m. Stichting Carnaval Herpen