Kleurrijke optocht in winters Bônneland

<<
Het was dit jaar een bijzonder gezicht om deze schitterende bonte stoet door het witte winterlandschap te zien trekken. Ondanks de koude was het publiek toch in grote getale uit hun warme huizen gekomen om deze mooie optocht te aanschouwen. De jeugd opende de optocht, en Prins Toon d'n Derde mag hier trots op zijn, want dit belooft ook veel voor de toekomst!
 
De jeugdoptocht vertoonde veel variatie en veel kwaliteit. Er werd gefeest en gedanst, ze hadden er duidelijk veel zin in. Dansen met poppen deed het erg goed en leverde de Bônnebabes een mooie eerste prijs op. CV de Bônnebende gaat liever dansen bij de Brug, waar de carnavalsparty voor 12+ wordt gevierd. Vorig jaar behaalden ze al de eerste prijs bij de junioren B, en het is bijzonder knap dat ze dat dit jaar weer is gelukt, maar nu bij de junioren A! CV Lek Me Vesje zette de pastoor (met gipsen voet) alvast op een nieuwe tribune voor Herpinia, want dat past wel bij klassevoetbal. De eerste prijs voor de wagens junioren B ging echter naar CV Van Alles Un Bietje die liever een visje gaan vangen dan in het dorp rondhangen. Zij lieten met hun mooie wagen zien dat ze weten hoe ze moeten bouwen.
 
Waar dat allemaal toe kan leiden, bleek als je zag wat er voor mooie en grote creaties langs kwamen trekken in een bonte stoet van praalwagens, grote en kleine loopgroepen, en carnavalsvierende eenlingen. Complete voorstellingen werden gepresenteerd die het thema op de praalwagens aanvulden. Aangepaste muziek en ingestudeerde dansjes, uitgevoerd door schitterend verkleedde deelnemers, geheel in stijl. De Laatbloeiers deden voor de 11e keer mee, nu met een schitterend uitgedoste en feestende zigeunergroep, compleet met ezel, alweer goed voor een eerste prijs. De Feesttaarten stalen de show met zelfgemaakte creaties, maar de Schon Bônne gingen er met de eerste prijs vandoor in de categorie 'grote loopgroepen'. Twee van de drie Burgemèsterskandidaten stelden zich alvast voor aan de dames met een voorproefje van hun show op dinsdag. Natuurlijk waren er ook weer de kleine loopgroepen die, soms alleen, het publiek vermaakten met opvallende spreuken of kleine acts. Erg leuk!
 
Toch kijkt iedereen vooral uit naar de grote praalwagens en bijbehorende groepen die nog steeds de show stelen. Na vorig jaar CV Plog was het dit jaar de beurt aan CV de Schaafloepers om hun 22-jarig bestaan te vieren. Ze deden dit met een schitterende creatie waarin het getal 22 de hoofdrol speelde: 22 dansende poppen sierden de wagen, voorafgegaan door 22 dansende mensen. Valentijnsdag inspireerde CV Ut Ken Nie Gekker om verliefd te worden op carnaval. De sportieve strijd om de eerste prijs tussen de CV's Schaafloepers en Ut Ken Nie Gekker was voelbaar tijdens de bekendmaking van de uitslag. Maar de mooie dansen, kleding en geweldige wagen van Ut Ken Nie Gekker kon niet op tegen de creatie van de Schaafloepers, zodat ze hiervoor de tweede prijs kregen. De feestelijke uitwerking van het idee leverde heel veel punten op voor de Schaafloepers en was dus goed voor een dikke eerste prijs. Een kroon op 22 jaar bouwen!
De strijd ging vooral om de overige prijzen, waar de punten opvallend dicht bij elkaar eindigden. De spanning was voelbaar en soms was er zelfs enige teleurstelling te merken. Maar wat wil je als er zoveel sterke concurrentie meedoet aan deze geweldig mooie optocht! CV Krek Nie Gek had pech met de tractor, wat ze vast punten heeft gekost. Wellicht toch een idee om zelf de wagens te gaan trekken? CV T Is Wa bracht een mooie kleurrijke wagen, maar met veel te harde muziek, waardoor het publiek werd afgeleid. CV Nie te Houwe liet zien dat ze ook in het Wilde Westen al goed meedoen met carnaval.
 
Feesten en muziek inspireren de bouwers van Herpen en omstreken geweldig goed: CV Maf Mar Moi zegt 'onSpanje' met carnaval, Zoek 'n Leven is mexZIEKaans, Gauw Blauw doet de POOL-onaise, 't Stelt Niks Vur houdt een legendarisch Bal, en Krek Nie Gek is op zoek naar talent. De carnaval heeft toekomst in het Herpse Bônneland:
D'n Toon is Gezet!
 
Klik hier voor meer Foto's van de Optocht
Voor de volledige uitslag klik hier