Het hele weekend een volle zaal tijdens de Pronkzittingen van het Bônneland!

<<
Rond de klok van acht uur opende de nieuwe voorzitter van Stichting Carnaval, Leon Megens, de 34ste Pronkzitting. Hij heette iedereen welkom. Leuk was de aanwezigheid van de nieuwe wethouder mevrouw de Bruin.
 
Daarna was het de buurt aan Prins Theo II om zichzelf voor te stellen. Dat zijn gulp nog efkes dichtgemaakt moest worden droeg bij aan zijn lachende en ietwat melige voorkomen. Of zou het de spanning geweest zijn? Prins Theo II werd vergezeld van 2 mooie pages. Evie van Nass en Janne van Casteren (zijn eigen dochter). De Huppelbôntjes die de Raad van Elf ondersteunde tijdens de opkomst mochten zich allen met naam en de naam van hun papa en mama voorstellen. Daarna was het voor Theo de opdracht zijn Raad van Elf voor te stellen. Naast vele vertrouwde gezichten was er speciale aandacht voor 4 nieuwe leden. Bart van Sonsbeek, John Loeffen, Marcel van der Voort en Martijn Peters.
 
Nadat zij ook onderscheidden waren nam Leon de microfoon weer over. De Federatie Europese narren, beter bekend als de FEN, waren uitgenodigd door Stichting Carnaval om 2 mensen te onderscheiden die zich vele jaren op een bijzondere wijze ingezet hebben voor het Herpse Carnaval. Marcel van Brakel en Dorathé Franken. Oud bestuursleden van Stichting Carnaval die in 2010 afscheid namen werden geroemd om hun tomeloze inzet. Marcel die er o.a. voor heeft gezorgd dat Trien de Snijbôn weer nieuw leven ingeblazen werd en Dorathé die de motor was bij het oprichten van de verschillende commissies en de daarbij behorende draaiboeken. Beiden hebben er voor gezorgd dat de Stichting met haar commissies op dit moment draait zoals hun opzet geweest is.
 
Voor de 13e keer zong Peter Uijen, dit jaar samen met Geert School, het lied
'Hos nou mar an'.
 
De Pronkzitting is natuurlijk niets zonder een prachtige presentatrice en dus werd zij dit jaar op de klanken van het liedje 'Hello' onthuld. Suzan van de Broek kwam achter het valdoek te voorschijn. Op de catwalk, die we dit jaar voor het eerst hadden, liet Suzan haar mooie jurk aan het publiek zien. Suzan die dit jaar behoort tot een echte glamourfamily (broer John is dit jaar onze Herpse burgemèster, en zelf is ze de allereerste Miss Bôn van 2010/2011 geworden) was even wat zenuwachtig, maar al snel had ze haar draai op het podium gevonden en verliep de presentatie moeiteloos.
 
De huppelbôntjes stonden te trappelen om hun nieuwe gardedans te presenteren. 14 jonge dames met mooie pakjes in de kleuren van Herpen dansten de sterren van de hemel.
 
Na die dans ontstond er even paniek! Was er brand uitgebroken in Herpen? Er kwamen uit de verte geluiden van een loeiende sirene. Vanachter uit de zaal werden er brandweerslangen uitgerold en snelde de brandweer met veel gekwèk de zaal in. Sientje Klep die dit jaar bij d'n brandweer was, bluste met haar spraakwater vele brandjes……
 
Op de beat van 'Take it of' van Kesha liet dansgroep MIKS zien wat zij onder take it of verstonden. De meiden straalden toen ze het publiek hun dans lieten zien. Helemaal super!
 
En of het nog niet genoeg was werd het publiek getrakteerd op de showdans van de Huppelbôntjes. Met maar liefst 21 meiden op het podium was het een 'geweld' aan beweging.
 
Er wordt overigens wat afgehandeld in Herpen. De Schaafloepers hadden zich dit jaar gevestigd in kunsthandel RogArt. Twan van Aar en Tonnie van Venrooij kregen half ondernemend Herpen over de vloer, waarbij het personage van t Mupke, Martijn van den Berg, uitstekend door Frans-Jan van de Berg werd neergezet. Klasse!
 
Na de Schaafloepers was het tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de Pronkbôn. Deze erkenning wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die zich op een speciale manier inzet binnen onze gemeenschap. Vorig jaar is de Pronkbôn uitgereikt aan Jos van den Berg. Dit jaar was hij voor iemand die zich ook op vele manieren inzet in Herpen. Hier de punten uiteengezet: draagt zijn steentje bij aan het jeugdvakantiewerk, helpt mee met het kinderkoor, verricht han- en spandiensten bij de Huppelbôntjes, is nieuw lid bij VDG, is vrijwilliger bij ons klupke, Hij is lid van Stichting Carnaval geweest, zorgt voor de muzikale ondersteuning van veel artiesten tijdens de Pronkzitting, hij schrijft menig Herps carnavalslied, is Prins in 't Bônneland geweest en was d'n urste Opperbôn van ons mooie Herpen. De Pronkbôn was dit jaar dan ook bestemd voor Geert school. Samen met zijn vrouw Monique werd hij in het zonnetje gezet.
 
Voor deze avond waren de Corona's speciaal naar de Herpse Pronkzitting gekomen. Vanuit de zaal konden er vele verzoekjes gedaan worden voor swingende nummers. De Raad van Elf had zich erg goed voorbereid en dat was te zien, ze lieten zich van hun beste kant zien in mooie creaties. De liedjes gingen van de Queens naar de Kip….Ook de nieuwe raadsleden blijken over prima zangkunsten te beschikken, dus dat beloofd wat voor de toekomstige Pronkzittingen. Als extra verrassing voor Prins Theo II was zoon Bas tijdens het nummer van 'Oerend Hard' de motorcrosser op het Herpse Zand. Het hoofd van Bas zat zo goed onder zijn helm verstopt dat de Prins zich het halve liedje heeft afgevraagd, wie dat jongetje op het podium wel niet was!
 
Zoals in de omroeper al te lezen was geweest kwam de Salvation Army Boanband (Bônlander Hofkapel) naar Herpen. Rond half 11 was hun optreden. De mensen
genoten van de strakke muziek die hier en daar een komische noot had. Gerdwin Meijers was extra kundig door maar liefst 4 blaasinstrumenten tegelijk te bespelen terwijl hij hierbij ook nog in de lucht hing. Knap gedaan!
 
De oud Prinsen kwamen op met een eigen lied 'Wij zijn de club van de Oud Prinsen”. Het swingde goed de pan uit. Dit jaar deden ze voor het vijfde jaar mee en bestaat hun klupke ook uit 5 leden: Peter Uijen, Mari Brouwer, Theo Arts, Geert School en Toon van Aalst. De 24 rode rozen waren dit jaar voor 'onze Grote Adelaar' Geert Castemiller!
 
Dit jaar was Patrick Princen in de huid gekropen van occassionsverkoper TONNIES!!! Tonnie met weinig geluk in de liefde, maar wel met een grote liefde voor occassions waar de kop vanaf is. Zijn Wijchens accent was uitmuntend. Tonnie besprak menig Herpenaar, maar tipte voor het eerst ook de politiek aan.
 
Tonnie verdween van het toneel en er werd ineens flink op de deur gebonsd! Daar kwam zwarte Piet binnen (Sabbi van Boekel). Hij had de boot gemist…..maar waarom? Dat is eigenlijk niet duidelijk geworden omdat Sinterklaas elke keer weer vanuit Spanje belde, op het moment dat zwarte Piet het wilde uitleggen. Zwarte Piet had voor enkele Herpenaren cadeautjes meegenomen. Vele grappen werden er gemaakt, maar niet alles werd bij het grote publiek begrepen. Vervolgens wilde Zwarte Piet nog even héérlijk toeven bij Thermen Franus. Zwarte Piet, die zich schijnbaar nergens voor schaamt, kwam geheel naakt de sauna van Franus uitgelopen. Dit zorgde voor de nodige humor.
 
Als afsluiting is het gebruikelijk dat de Herpse Burger nog terugblikt op het afgelopen ambtsjaar, maar in plaats van onze Burger John van den Broek kwam er een Maaskantje binnengewandeld. Hij had schijt aan de etiquette en rookte in de zaal, prikte met zijn sigaret diverse ballonnen kapot en schold er toch behoorlijk op los. Maaskantje kwam vertellen dat hij in Herpen een mooie film gemaakt had. De film werd op het doek geprojecteerd en de zaal kon vernemen hoe Herpen op de kaart werd gezet. Gelukkig verdween de asso van het podium en kwam onze Burgermèster John iedereen nog bedanken voor een geweldig jaar. Volgens mij was na zijn 'speech' duidelijk dat hij het 'gruwelijk moi' had gehad.
 
Suzan nodigde vervolgens iedereen uit voor de Finale. Leon bedankte alle vrijwilligers die zich ingezet hebben om de 34ste Pronkzitting mogelijk te maken. Het slotlied 'Olling Herpe één' werd gezongen door Marcel van Brakel en rond de klok van half 1 was het einde van weer een mooie Pronkzitting.
 
Commissie Pronkzitting kijkt vol trots terug op een geweldig weekend en bedankt eenieder die op welke manier ook heeft meegewerkt om dit jaar weer tot een succes te maken.
 
Kijk hier voor de foto's van de Pronkzitting
 
Commissie Pronkzitting i.s.m. Stichting Carnaval Herpen
***********************************************************************
 
DVD Pronkzittingen Herpen
Net zoals voorgaande jaren is de Herpse Pronkzitting weer gefilmd en is het mogelijk voor u een DVD te bestellen. Deze kunt u op dit moment nabestellen via Tonnie van Berkel (tel. 0486-412382) voor de normale prijs van € 12,50.