Kou kan deelnemers optocht Bônneland niet deren

<<
Hagel, regen en natte sneeuw teisterden de Bônlander Optocht dit jaar, maar dat kon de deelnemers niet deren. Vol enthousiasme, van begin tot het eind, toonden zij hun kleurige en veelzijdige creaties. De publieke belangstelling had wel wat te lijden onder het slechte weer. Er stonden beduidend minder toeschouwers langs de route dan de afgelopen jaren. Een opvallende trend is wel de toename van het aantal particuliere terrassen langs de route. Dit jaar waren maar liefst vijf tuinen langs de route omgebouwd tot een volwaardig terras, met bijbehorende muziek. Zij zorgden, ondanks het barre weer, voor de nodige sfeer en gezelligheid langs de route.
Veel uiteenlopende creaties en originele ideeën dit jaar, zowel bij de senioren als bij de jeugd. Van rupsen (Ge Kunt Me Wa) en draken ('t Is Wa) bij de senioren tot smurfen (De Heilige Bôntjes) en een beestenboel (de Lol Bôntjes) bij de junioren. Het aantal praalwagens in de categorie senioren was dit jaar dan wel wat minder, carnaval heeft nog steeds toekomst in het Bônneland, getuige de 7 deelnemers in de categorie wagens junioren A. Het is sowieso bemoedigend om te zien dat het aantal deelnemers in de categorie junioren erg groot was dit jaar. Wellicht dat de komst van de bouwloods er voor kan zorgen dat Herpen ook in de toekomst verzekerd is van een kwalitatief grootse optocht. Gebrek aan bouwlocatie was een onderwerp wat nog enkele keren terugkwam in de optocht. 't Kumt Goed is nog steeds op zoek naar een bouwschuur, bij CV Nie te Houwe was het echter maar zeer de vraag of de bouwlocatie oorzaak was van het ontbreken van een (praal)wagen.
 
Bij de jeugd liet CV Blij Grei zien het nodige opgestoken te hebben bij de cursus 'trien bouwen', goed voor een 1e plaats in de categorie Loopgroepen B. Ook CV Nie Mauwe Mar Bouwe geniet van het carnavalsfeest, ze vinden het 'Dol-fijn', goed voor de 1e prijs in de categorie Junioren Wagens A. CV 't Zal Wel had voor even alle bijbaantjes opgezegd om met z'n allen carnaval te gaan vieren. Hauwkes en Glitters zagen er pico-bello uit als gooise vrouwen en ook Annemiek Nas als boegbeeld van de campinareclame was een dankbaar onderwerp voor de Bônne Bende. Dat je carnaval van jongs af aan met de paplepel krijgt ingegoten was wel duidelijk bij de zeer jonge deelnemers van CV 'Genetisch Bepaald' en De Feestneuzen (1e in de categorie kleine Loopgroepen).
 
Bij de loopgroepen met kleine wagens senioren werd de 1e prijs voor de elfde(!) keer op rij opgeëist door de Loatbloeiers. De concurrentie was dit jaar echter heviger dan ooit, want Schon Gedon kwam met haar creatie Page (We voelen ons bescheten, de prins is ons als page vergeten) dicht in de buurt. Zeer origineel, zeker qua idee en uitvoering. Origineel waren zeker de kleine loopgroepen senioren, waar traditioneel Joop en Sien, We Won ôk Wa (1e ) en AaGee met carnavaleske ideeën kwamen. Het lopend buffet van Carnavalgroep 'de Sliepse' al ruim 33 jaar present, was goed voor de 1e plaats in de categorie Loopgroepen zonder wagen. Uitschieters bij de grote praalwagens dit jaar waren toch wel de creaties van 't Stelt Niks Veur, Ut Ken Nie Gekker, de Schaafloepers en het jonge aanstormende talent van Maf Mar Moi. De laatste groep was met het thema 'Kan-nie-balen van Carnaval', de beste in de categorie Jong Senioren, maar deed overall ook een gooi naar de hoogste eer, door met de 3e plaats aan de haal te gaan. Ut Ken Nie Gekker nam de toeschouwers mee terug in de tijd met hun 'flower power'- creatie, die de sfeer uitademde van vroeger tijden, goed voor een 2e plek. Dat uiteindelijk de Schaafloepers met de eerste prijs aan de haal gingen was voor de meesten geen verrassing. Hoewel al jaren van de partij hadden ze er ook dit jaar weer zin in, getuige het thema 'carnaval windt op'. Het totaalplaatje was, ondanks het slechte weer, een lust voor het oog van de toeschouwer.
 
De zondag van de optocht is weer ten einde en hoewel het slechte weer het nodige heeft geëist van de praalwagens, is het te hopen dat de meesten morgen weer aan de start staan bij de optocht in het Nachtgraversrijk. En natuurlijk hopen we ook op mooi weer wanneer dinsdag de stoet weer op pad gaat om de nieuwe burgemêster van Herpen te gaan kiezen op burgemêsterdeinsdag!
Alle deelnemers bedankt voor jullie inzet en enthousiasme, we hebben weer genoten, tot volgend jaar!