Draag bij aan de veiligheid in Oss; Meld u aan bij Burgernet!

<<
Iedereen kan zich aanmelden als deelnemer bij het landelijke alarmeringssysteem van politie en gemeente: Burgernet. Met Burgernet kunt u zelf een actieve bijdrage leveren aan een veilige(re) wijk. U kunt uzelf gratis aanmelden via de site www.burgernet.nl. Ook is inmiddels voor smartphone-houders de app te downloaden via de appstore of de playstore.
Wat is Burgernet
Burgernet is de opvolger van SMS-Alert, waarbij de techniek is verbeterd en de inzetmogelijkheden zijn uitgebreid. Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeenten en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners. Er wordt een Burgernet-actie opgestart als er een duidelijk signalement is van de dader in een heterdaad situatie of bij een vermist persoon. Er kan zich ook een bijzonder geval voordoen, zoals zoekgeraakte medicijnen. De Burgernet-deelnemers ontvangen daarover een sms-bericht bericht. Bij een Burgernet-actie is er daarnaast direct contact tussen de centralist van de politiemeldkamer en de Burgernet-deelnemer die reageert naar aanleiding van het ontvangen bericht.

Burgernet heeft een eigen site waarop alle berichten zijn na te lezen die zijn uitgegaan, dit in de vorm van een nieuwsbericht. Op deze site heeft ook iedere deelnemer een eigen account.

Beveiligde persoonsgegevens.
De persoonsgegevens van Burgernet-deelnemers worden via een beveiligde politiedatabase beheerd.

Hoe werkt het?
Indien een vermist persoon of een verdachte van een overval wordt gezocht, wordt een Burgernet-actie gestart. Via een straal rondom de plaats van vermissing of plaats delict worden zo burgers opgeroepen om uit te kijken naar de betreffende persoon..
Indien u informatie heeft, kunt u direct met de betreffende centralist van de meldkamer in contact komen via het gratis telefoonnummer 0800-0011.
Dit telefoonnummer is alleen actief voor Burgernet-deelnemers. De actie heeft een looptijd van ongeveer 1 uur. Na dit uur ontvangt u een bericht dat de actie afgelopen is. De volgende dag krijgt u dan per mail een bericht als de persoon nog niet terecht of aangehouden is. In deze mail staat wat er aan de hand was en hoe het afgelopen is.
Binnen Nederland zijn er ook regio`s die gekozen hebben om gesproken berichten te versturen. Oost-Brabant heeft ervoor gekozen om vooralsnog de berichten te versturen via een sms.

Houders van een smartphone die de app gedownload hebben, kunnen bellen naar 112 of 0900-8844

Was u al SMS-Alert-deelnemer?
Als u al aangesloten was op SMS-Alert dan moet u dit omzetten naar Burgernet. Dit kunt u doen door op de site www.burgernet.nl naar 'aanmelden' te gaan. Ga naar 'meld uzelf aan'. Na het invullen van uw gegevens krijgt u de melding dat u als oud SMS-Alert-deelnemer geregistreerd bent, met de vraag of u dit om wil zetten. Als u op bevestigen klikt, gaat dit automatisch.

Verder is Burgernet niet te verwarren met:
Amber alert: Amber alert is voor landelijke opsporing van vermiste kinderen.
NL alert: NL alert is voor grootschalige calamiteiten. Dit bericht wordt verzonden naar telefoons die zich ook daadwerkelijk bevinden binnen een bepaalde gebied (cellbroadcast). In verband met privacy mag dit alleen bij hele bijzondere gevallen waarbij mensen gevaar lopen in dat gebied.

Voor meer informatie over Burgernet zie www.burgernet.nl.