Expositie over Keent van Tiny van Dijk

<<

Brabants Landschap en Stichting Taurus exposeren landschapstekeningen van Tiny van Dijk uit Herpen. De tekeningen zijn gemaakt voordat de voormalige Maasuiterwaarden bij Keent werden omgevormd tot een natuurgebied en rivierverruimingsproject. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 19 mei om 16 uur. De expositie duurt tot en met 19 juli en is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het infopunt aan de Zuidenhoutstraat 2 in Keent.

Tiny vertelt: "In de zomer van 1946 -ik was toen bijna vijf jaar- gingen mijn ouders regelmatig op zondagmiddag fietsen. Mijn zusje bij mijn moeder achterop, ik achterop bij mijn vader en mijn jongere broer op 'de stang’' De oorlog was ruim een jaar voorbij en deze middag was het prachtig weer. Vanuit Herpen werd er naar Keent gefietst. Keent werd doorkruist en ik kan me nog herinneren dat we bij café Kersten wat gedronken hebben; voor ons, kinderen, zal dat wel aanmaaklimonade geweest zijn. Vanaf dat moment heb ik altijd een zekere band met Keent gevoeld; het was en is een apart landschap. Daarna ging ik er nog regelmatig fietsen en in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw ging ik er vaak op de vroege zondagmorgen wandelen; wat een rust."
"Na de vijfde klas van het gymnasium heb ik in Den Bosch aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving een vijfjarige opleiding gevolgd. Ik heb daar goed en met andere ogen leren kijken en geleerd om dat kijken, gekoppeld aan mijn beleving, om te zetten in een 2-dimensionaal of 3-dimensionaal beeld. Ook een beleving op zich kan in zo’n beeld gestalte krijgen. Verbeeldingskracht is bij dit proces ook een onontbeerlijke eigenschap."
"Na mijn diensttijd werkte ik drie jaar op de decoratieafdeling van Vroom en Dreesmann in Eindhoven. Daarna werd ik ‘hoofd activiteitenbegeleiding’ in verpleeghuis Nieuwe Hoeven in Schaijk. Ik heb daar een dertigtal jaar gewerkt, waarvan 12 jaar parttime als cultureel medewerker. De confrontatie met dementerende mensen en hun verwanten heeft mijn leven meer diepgang gegeven."
"Toen de plannen besproken werden het gebied Keent voor een groot gedeelte een andere functie te geven, heb ik een paar keer de uitleg hierover in de Petjesbar in Overlangel gevolgd. Bij mij ontstond toen het idee, voordat de verandering zou komen, het landschap in tekeningen vast te leggen zoals het toen was."