Vijf (oud-)studenten exposeren samen in Ravenstein

<<

 Jan Hamersveld, Laurens Bosman, Maria van der Laar, Maria de Meijer en René Klarenaar exposeren in de weekenden van 22 juli tot en met 12 augustus in de Garnizoenskerk van Ravenstein. Alle vijf kunstenaars zijn (oud-)studenten aan de Arendonk Academie. De officiële opening vindt plaats op zondag 22 juli om 15. uur door Jos Verschaeren met muziek van Juliette van Duren op dwarsfluit, Hans Verhoeven op fagot en Thea Kuijpers op klarinet.

Voor René Klarenaar betekent monumentaal: 'aan een inspirerende aanleiding en/of herinnering een beeldend verhaal vormgeven en in een specifieke omgeving plaatsen.' Voor deze expositie heeft hij zich laten inspireren door militairen, waarvoor deze kerk gebouwd is. "De kerkbanken bieden een unieke kans om ze te gebruiken als ‘kapstok’ voor een monumentale beeldengroep van geüniformeerde militairen", zegt hij.

Maria van der Laar exposeert haar beelden; portretten en figuren die naar waarneming zijn gemaakt. Met een expressieve toets zet zij de types in klei neer. Soms giet zij deze in gips kunststof of brons. Zij wil dat een beeld je raakt, net als in een ontmoeting. Maria volgt de opleiding beeldhouwkunde. Haar professor roemt haar om haar kunde om de types zo treffend weer te geven.

Jan van Hamersveld: "Beeldhouwen heeft me jaren geleden omarmd en niet meer losgelaten. Als ik een steen heb en het ontwerp/idee is klaar, werk ik naar de vorm toe die ik in gedachten heb. Sinds vier jaar werk ik samen met beeldhouwers uit de hele wereld in de studio van de familie Antognazzi in Italië, generaties top beeldhouwers. Ik werk veel met marmer, dat me uitdaagt en waarvan ik de structuur en hardheid waardeer."

Het oog van Maria de Meijer viel tijdens een studie over de smokkelpraktijken tussen Nederland en België in de eerste en tweede wereldoorlog op oude blikken waarin olie en petroleum werd gesmokkeld. De verweerde kleuren nodigden uit om deze te imiteren. Met gebruik van oxides, engobes en glazuur verkreeg ze een verbluffend resultaat. Uitgangspunt in haar werk is het gebruik van zuivere vormen die soms verwijzen naar architectonische noties, maar ook haalt ze veel inspiratie uit de natuur.

Laurens Bosman wil met kunst persoonlijke associaties losmaken bij de toeschouwer. Hij experimenteert met compositie en materiaalgebruik wat kan resulteren in combinaties van schildertechniek, houtskool, collage of fotografie. Zijn thema’s hebben vaak betrekking op vergankelijkheid en weemoed. Een aantal figuratieve creaties zijn speciaal voor de expositie in deze prachtige kerk gemaakt.

 

De expositie is te zien in de weekenden van 22 juli tot en met 12 augustus in de Garnizoenskerk van Ravenstein aan de Servetstraat 1. De kerk is op zaterdag en zondag open van 11 tot 17 uur en vrij toegankelijk.