Keent krijgt monument Piet Hoekman

<<

In Keent vindt zaterdagmiddag 14 april de onthulling plaats van een monument ter nagedachtenis aan Engelandvaarder Piet Hoekman (foto). Burgemeester Wobine Buijs van Oss verricht de onthulling, waarbij ook de Graafse burgervader Lex Roolvink en de burgemeester van Urk aanwezig zullen zijn. Bram Grisnigt en Leo Hendrikx (beiden 94 jaar), Engelandvaarders en beiden in 1942 opgeleid tot geheim agent, wonen de onthulling eveneens bij. Jan Timmermans van het Graafs Museum nam het initiatief voor de realisatie van het monument.

De Nederlandse regering in Londen (1942) had op een zeker moment behoefte aan agenten, die vanuit Londen werden geparachuteerd om inlichtingenwerk in Nederland te doen. Deze agenten hadden dikwijls een lange weg van verzet achter zich. Een ervan was Piet Hoekman. Hij zou in het Brabantse Keent om het leven komen door verraad. Bram Grisnigt is de enige overlevende die het verhaal van de Engelandvaarders en het verhaal van Piet Hoekman nog kan navertellen. De onthulling van het monument ter herinnering aan Piet Hoekman vindt plaats in Keent omdat hij daar is verraden en doodgeschoten.

Piet Hoekman werd op 14 januari 1917 geboren in Urk als jongste zoon van smid Albert Hoekman en Grietje Hakvoort. Het gezin Hoekman bestond uit zeven broers en twee zussen en was gereformeerd. Het gezin Hoekman hoorde tot de bovenlaag in Urk. Piet ging na zijn diensttijd op 9 augustus 1939 naar de Koninklijke Marechaussee, waar hij als grensbewaker aan het werk ging. Toen de oorlog in 1940 uitbrak raakte hij betrokken bij gevechten tegen Duitse parachutisten. Na terugkerende incidenten met de Duitsers besloot hij via de zuidelijke route naar Engeland uit te wijken. Hij leert in Toulouse Bram Grisnigt kennen, met wie hij jarenlang in vriendschap optrok. Beide jongens werden uiteindelijk geselecteerd voor de Prinses Irene Brigade. Dat wilden ze perse niet en ze mochten kiezen. Ze kozen voor de nieuwe inlichtingendienst “Bureau Inlichtingen”, die vanaf 1943 Nederlandse agenten lieten parachuteren.
Piet Hoekman en Bram Grisnigt vlogen op 19 september 1943 richting Nederland. Ze werden gedropt met koffers met zendmateriaal en levensmiddelen. Een pro-Duitse jachtopziener en veldwachter had een vliegtuig over Keent zien vliegen en ging op onderzoek bij een boer in Keent. Hij kreeg het verhaal te horen en besloot daarna de Duitsers (gevestigd in de Generaal de Bonskazerne bij Grave) op de hoogte te brengen. Toen Piet Hoekman met zijn collega Diesfelt bij een boerderij in Keent aankwamen om de gedropte materialen op de halen, stonden ze al snel oog in oog met de Duitsers. Hoekman, toen 26 jaar oud, werd in zijn borst geschoten, Diesfelt ontvluchtte het huis net op tijd.